Expo bij Cultureel Centrum Zuidhorn

21 nov 2024

🗓 Maandag 25 november 19.00 uur
📷 Opening foto-expositie Silent Scream om taboe op seksueel geweld te doorbreken
📌 De expositie is te zien van 25 november t/m 10 december 2024

Je bent van harte uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn!

In het Cultureel Centrum Zuidhorn (CCZ) worden vanaf maandag 25 november foto’s uit de expositie Silent Scream getoond. Op de foto’s worden verhalen van slachtoffers, plegers, familieleden en deskundigen van seksueel geweld afgebeeld. De expositie is voor iedereen toegankelijk en duurt tot en met 10 december 2024. Bij de opening van de expositie op maandagavond 25 november is er een panelgesprek om 19.00 uur. Iedereen is daarbij van harte welkom!

🟠 Orange the world
De data voor de foto-expositie zijn bewust gekozen, deze zestien dagen staan wereldwijd in het teken van Orange the World. De campagne om geweld tegen vrouwen te gaan. Initiatiefnemer van de expositie is het Gronings Offensief tegen Seksueel Geweld. En projectleider Fetzen de Groot wil benadrukken: “De expositie draagt bij aan de bewustwording. Maar het toont óók de verhalen van mannelijke slachtoffers. Om het probleem te laten stoppen moeten we iedereen insluiten en kunnen we beter spreken over seksueel geweld tegen iedereen”.

🟠 Silent Scream
Silent Scream is een project van kunstenaar Henriette van Gasteren. Met de portretten wil zij taboes doorbreken en het gesprek op gang brengen. Toen haar dochter net als zijzelf seksueel geweld meemaakte, besloot ze in actie te komen. In totaal maakte ze ruim zestig aangrijpende portretten en diepgaande interviews die afgelopen week in het boek ‘Silent scream’ zijn verschenen. Bij het panelgesprek zijn twee geportretteerden aanwezig om het gesprek over seksueel geweld te starten. Het panel zal ingaan op het taboe, de omvang van de gevolgen en de rol is van iedereen in de samenleving.

🟠 Over de expositie
Als je de expositie gaat bezoeken wil De Groot meegeven dat dat spannend kan zijn: “Het kan spannend zijn om zulke foto’s te bekijken. Ze vertellen het verhaal van een groot verborgen probleem in onze maatschappij. Het is wel goed om te weten dat de foto’s geen expliciete scenes of naakt bevatten. Mocht iemand na de expositie willen napraten dan mag er altijd contact opgenomen worden met het Centrum Seksueel Geweld. Daarvan liggen contactgegevens bij de expositie”.

🟠 Kleikrasactie
Na afloop van het panelgesprek om 20.00 uur kunnen aanwezigen hun gedachten en gevoelens over seksueel geweld krassen in een grote kleiplaat. Dit idee werd bedacht door beeldhouwer Natasja Bennink en is onderdeel van een toekomstig Nationaal Monument Seksueel Geweld in de provincie Groningen. Initiatiefnemer Stichting No Need to Hide is momenteel bezig met de financiering hiervan. De teksten worden later door Natasja Bennink in brons gegoten en daarmee wordt deze tijdsgeest voor een jarenlange periode vastgelegd.