Lei Seuren, specialist Zedenpolitie

1 sep 2024

HJIM, Lei Seuren (in het midden op de foto Daniëlle Pannekoek, deelneemster aan Silent Scream)

‘De aandacht voor slachtoffers en daders, eigenlijk van alle betrokkenen, bij seksueel geweld blijft noodzakelijk. Nog steeds zijn er op de hele wereld zoveel vrouwen, mannen en kinderen die allerlei vormen van seksueel geweld moeten ondergaan. In afhankelijkheidssituaties, als machtsspel van psychopaten, maar ook door uit de hand gelopen seksueel experimenteergedrag.
Door slachtoffers en daders een gezicht, een beeld te geven, komen ze ook dichter bij de kijker en lezer. Het is niet zomaar iemand, maar het kan je buurvrouw, je neef, je trainer, je oom en zelfs elke onbekende man of vrouw zijn. Ze zien er toch zo normaal uit?
Nu op 1 juli 2024 de nieuwe Wet Seksuele Misdrijven in werking is getreden, is hernieuwde aandacht voor dit onderwerp van belang. Hopelijk zullen de foto’s van Henriëtte helpen bij de verwerking van trauma’s die slachtoffers hebben meegemaakt, inzichten geven aan daders van seksueel geweld dat het slachtoffer een gezicht heeft en zal het mensen aanzetten om te melden als dit hen ten deel is gevallen.
Dit zijn wat overdenkingen geweest, toen ik besloot om mee te werken aan dit project van Henriëtte. Dapper en moedig van haar om op deze manier het onderwerp naar voren te brengen.’